Őszi Erasmus + (mobilitási projektek) az ÉSZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégiumban

Őszi Erasmus + (mobilitási projektek) a KZS-ban

A tanévet két ERASMUS+ mobilitási projekt megvalósításával kezdtük. Tanulóink (12–12 diák) Törökországba, Ankarába és Portugáliába, Braga városába utazhattak szakmai gyakorlat teljesítése céljából. Pénzügy-számvitelt, informatikát tanuló diákjainknak két török iskolával (Yenikent Ahmet Çiçek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi és Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü) történő együttműködésnek köszönhetően megismerkedhettek a török oktatással, valamint a török kultúrával és gasztronómiával. Ezen felül, a Portugáliába utazó szakács, cukrász és eladó tanulóink is valós munkahelyi körülmények között gyakorolhatták az általuk tanult szakma fortélyait. A hétvégéken a szabadidős programok során a közeli városokba is látogatást tettek, a portugáliai csoport több alkalommal is ellátogatott az Atlanti-óceánhoz.

Az utazást megelőzően a tanulók nyelvi, kulturális és országismereti felkészítésen vettek részt délutáni foglalkozások keretében. A számukra idegen környezetben – alkalmazkodva a kulturális szokásokhoz – a tanulók személyiségfejlődésére is lehetőség nyílt, valódi élethelyzetekben ismerkedhettek meg a munka világával. A kísérő oktatók a látogatást megelőző időszakban átlátható szabályrendszert alakítottak ki, melyhez a diákok alkalmazkodtak. Ennek keretében a tanulókat önálló gondolkodásra és problémamegoldásra sarkallták a felkészítők. A diákok a felkészültségüknek köszönhetően jól boldogultak az idegen nyelvi környezetben is. Sok élménnyel gazdagodtak, melyről iskolánkban „A török / a portugál út” című délutáni bemutató alkalmával fognak beszámolni érdeklődő tanáraik, diáktársaik és szüleik számára december elején.

A program sikeres megvalósításáról, a tanulók boldogulásáról az iskola és az Érdi Szakképzési Centrum vezetősége személyesen is bizonyosságot nyert a monitoring látogatások alkalmával, melyre mindkét országban sor került. Természetesen az utazásokat jelen helyzetben rendkívüli egészségvédelmi előkészületek előzték meg, melyeket mindenkinek be kellett tartania és tartatnia. A fogadó országok aktuális beutazási-, és járvány elleni szabályainak eleget tettünk.

A 2020-as pályázati kiírásban /2021-1-HU01-KA102-078128-as azonosító számú projekt/ 80.162 EUR vissza nem térítendő támogatást nyertünk három különböző országba szakmai gyakorlat megvalósítására, a Tempus Közalapítvány által.

Hálásak vagyunk az alapítványnak és az Érdi Szakképzési Centrumnak, hogy ezt a kétszer négy hetes szakmai gyakorlatot diákjaink számára lehetővé tették. Tavasszal folytatódik a projekt megvalósítása, készül már a következő csoport, ezúttal Németországba.

Gálné Rudas Anita a projekt menedzsere és Stégner Péter igazgató